Gerbil
gerbil webshop
 

ANATOMIE VAN DE GERBIL

Gerbil anatomie

De kop van de Gerbil is breed en kort, enigszins taps van vorm, de snuit van de Gerbil mag niet te spits zijn. Het neusbeen moet duidelijk gebogen zijn. De ogen van de Gerbil zijn groot en hebben een bijna ronde vorm. De ovale oren van de Gerbil zijn in verhouding klein en worden recht op gedragen en zijn fijn behaard.

Gerbil skelet

De beharing van de Gerbil is dicht ingeplant, aanliggend en glanzend. De staart van de Gerbil is geheel behaard, met een fraaie pluim, welke ongeveer 1/3 van de staartlengte is. De oren en benen van de Gerbil zijn tevens behaard.

Schedel van een GerbilHet lichaam van de Gerbil is matig gestrekt met soepele afrondingen, de nek is kort waardoor een halsloos type verkregen wordt. De voorpoten zijn korter dan de achterpoten. Aan de voorpoten zitten 4 tenen, de 5e teen is rudimentair aanwezig. De achterpoot heeft 5 tenen. De staart is even lang als het lichaam en verloopt soepel van uit de achterhand en is in verhouding dik.

Qua gewicht zit er verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes wegen tussen de 100 - 125 gram en de vrouwen wegen tussen de 90 - 110 gram. De mannetjes zijn 10 - 20% zwaarder dan de vrouwtjes. Qua lichaamslengte zijn de mannen tussen de 11 - 13 cm, de vrouwen zijn wat kleiner.

De lichaamstemperatuur van de gerbil ligt tussen de 37.4 tot 39.0 °C.
De ademfrequentie 70 tot 120 maal per minuut.
De hartslag ligt tussen de 260 tot 600 maal per minuut.

De achterpoten hebben een lengte van 28-32 mm en zijn dus vrij lang, waardoor de gerbils goed kunnen springen en gemakkelijk rechtop kunnen staan. Ze kunnen wel 1 meter ver en 50 cm hoog springen. De nagels zijn donkerbruin tot zwart, waardoor ze erg opvallen. Ook zijn de voetzolen van de achterpoten behaard, met uitzondering van een klein plekje

De kleine, ovale oortjes steken net iets buiten de vacht uit en hebben een lengte van ongeveer 14 mm.

Wat betreft de leeftijd van Gerbils worden ze gemiddeld zo'n 3 jaar oud, met een enkele uitzondering van dieren die de leeftijd van 5 jaar (of zelfs nog ouder) halen. In het wild haalt een gerbil slechts zelden de leeftijd van 1 jaar.

Gerbils hebben een aantal eigenschappen die typisch zijn voor woestijndieren. Ze hebben ten eerste een tuistekend gehoor. Daarnaast hebben ze een zeer specifieke waterhuishouding. Ze slaan vocht namelijk in lagen van vetcellen op. Ook zijn de keuteltjes zeer droog.

GEURKLIER

De Gerbil vachtkleur die je in het wild het meeste ziet is de Agouti oftewel de Wildkleur. Deze kleurslag bestaat uit haren met een leigrijze basis, een gelige kleur in het midden en zwarte punten. De buik en poten zijn beige tot wit. De vacht van de Gerbil heeft een zijdeachtige glans. Deze glans wordt vooral veroorzaakt door de olieachtige afscheiding van een klier op de buik van de Gerbil. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een dergelijke klier op hun buik. Dit is een geurklier waarmee ze een geur af kunnen geven. Dit doen ze vaak aan voorwerpen of aan elkaar. Als de Gerbils zichzelf wassen wrijven ze de substantie van de geurklier, die pheromonen bevat, over hun eigen vacht. Pheromonen zijn geurende hormonen. Hierdoor heeft elke Gerbil zijn eigen unieke geur, waar de andere hem aan kunnen herkennen. Door de wederzijdse vachtverzorging krijgt een groep Gerbils hun eigen groepsgeur.

ERFELIJKHEID

De Mongoolse Gerbil is aardig populair geworden en er wordt ook regelmatig met de dieren gefokt. Dit laatste heeft tot gevolg dat er meerdere kleurslagen zijn ontstaan naast de wildkleur. Momenteel zijn er 7 verschillende genen (erfelijke factoren) bekend die bijdragen tot de kleur van een gerbil. De combinatie van deze genen samen bepaald het uiterlijk (de kleur en eventuele tekening) van een dier. Lees meer over de genetica van de Gerbil.

Gerbil Webshop voor al uw Gerbil benodigdheden en artikelen

Ferbi Ferplast onderdelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerbil
gerbil webshop